AEC in Laos

Sinds 2008 heeft AEC op uitnodiging van de Laotiaanse overheid een samenwerkingsprogramma-Laos opgezet in Zuid Laos. AEC werkt in de provincies Champasak, Saravan, Sekhong en Attapeu, een gebied zo groot als Nederland. Het belangrijkste ziekenhuis is het Champasak Provincial Hospital (CPH) in Pakse aan de Mekong. Met steun van AEC is daar een oogkliniek opgezet. Het is nog een kleine kliniek maar de capaciteit groeit. AEC besteedt veel aandacht aan training van Laotiaanse artsen en verpleegkundigen en helpt mee met oogzorg en oogoperaties. Ook doneren wij oogheelkundige voorzieningen zoals microscopen, chirurgische instrumenten, materialen en medicamenten. In deze oogkliniek worden nu ook oogartsen en verpleegkundigen uit andere provincies getraind, en kunnen teams vanuit de kliniek actieve steun verlenen - inclusief oogoperaties - in de overige provincies.

Een team van AEC heeft in november jl. weer veel werk verzet om de oogzorg in Zuid-Laos te verbeteren. Er werd intensieve chirurgische training gegeven t.b.v. staaroperaties. 76 blinde mannen en vrouwen werden vrij van kosten geopereerd. Alle patiënten zijn zeer gelukkig om weer te kunnen zien, zij kunnen nu weer meehelpen binnen hun families en dorpen, en ook op de rijstvelden!

AEC geeft sinds 2010 ook IT training aan ziekenhuispersoneel om Windows applicaties toe te passen. Een groep van 21 Laotianen werd getraind in het gebruik van Windows, met name op het gebied van patiëntenregistratie, voorraadbeheer en rapportages. Ook dit zijn onmisbare vaardigheden.

AEC doneerde een spleetlamp, instrumentarium , materialen en medicamenten met een totale waarde van USD 16,000.