Soubin

Onze patiënten: Soubin 20 jaar, een tweede kans

Soubin komt uit Ban Selaban, een klein dorpje in het zuiden van Laos, en is met haar 20 jaar een van de jongere patiënten van Asian Eye Care (AEC). Ze is vanaf haar achtste geleidelijk blind geworden aan beide ogen en heeft daardoor veel moeten laten. Ze kon haar familie steeds minder helpen op het land en uiteindelijk moest ze zelfs stoppen met school.

Van haar familie hoorde ze dat AEC in het provinciaal ziekenhuis in Pakse gratis oogoperaties verzorgde, voor haar een uitzonderlijke kans aangezien haar familie zo’n operatie zelf nooit zou kunnen betalen.

In een land als Laos betekent blindheid niet alleen dat je zelf erg beperkt wordt, maar ook dat je verzorgd en begeleid moet worden door familieleden. Veel families zoals die van Soubin leven in Laos onder de armoedegrens en blindheid betekent een extra mond die gevoed moet worden, terwijl de familie kan deze extra last amper kan dragen. Een last die in veel gevallen met een oogoperatie verlicht kan worden.

Het gevoel dat Soubin had toen ze na de operatie haar vader weer kon zien valt nergens mee te vergelijken. Soubin heeft het gevoel een tweede kans gekregen te hebben. Nadat ze in de bloei van haar leven bijna al haar zelfstandigheid kwijtraakte, kan ze nu thuis weer haar steentje bij dragen en kan ze ook terug naar school. Dat geeft haar leven weer perspectief!